Primanima

Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált 2012-ben hívtuk életre azzal a céllal, hogy a magyar és a nemzetközi pályakezdő, fiatal animációs tehetségek alkotásainak bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk. A fesztiválon diák-, diploma- és elsőfilmek versenyeznek a nemzetközi szakmai grémium és a közönség által kiosztott díjakért. A pályakezdő alkotók bemutatkozási igényét jól jelzi, hogy évente több mint félezer filmet neveznek a fesztiválra. A nevezett alkotások közt a világ olyan vezető animációs iskolái képviseltetik magukat a londoni Royal College of Art és a National Film and Television School, a francia Gobelins és La Poudriere, a német Baden- Württemberg Filmakademie, az amerikai CalArts és a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

A nevezett filmekből kiválogatott 70-80 darab film közé minden évben meghívjuk a közelmúlt jelentős nemzetközi fesztiváljain (Annecy, Ottawa, Cannes, Stuttgart ITFS, HAFF, Animateka, stb.) sikerrel szereplő, friss, újító szellemű alkotásokat, illetve igyekszünk olyan filmeket is bemutatni, amelyek nálunk kezdik meg nemzetközi fesztiválkörútjukat. Külön törekszünk arra is, hogy a korábbi években a diákfilmjeikkel a Primanimán szereplő fiatal rendezők pályafutását nyomon kövessük, és diploma-, illetve első professzionális filmjeiknek is lehetőséget teremtsünk a bemutatkozásra.

A magyar animációs tehetségek támogatása az első Primanima óta cél. Ezért a fődíj és a kategóriadíjak mellett a fesztiválon több speciálisan magyar díjat osztunk ki, amelyekkel a programban szereplő fiatal magyar tehetségeket szeretnénk támogatni. Ezeket a díjakat a magyar animációtörténet kimagasló alkotóiról neveztük el: George Pal-díj a legígéretesebb magyar tehetségnek (a szakmai zsűri adja); Macskássy Gyula-díj a közönség körében legnépszerűbb magyar filmnek (a közönségszavazatok alapján a legtöbb szavazatot kapott magyar film kapja). 2016 óta adjuk át a gyerekközönség körében legnépszerűbb magyar meseanimációnak járó Csermák Tibor-díjat a fiatalon elhunyt, kimagaslóan tehetséges animációsfilm-művész emlékére. A díjakat 2015 óta a NMHH Médiatanácsa pénzösszeggel támogatja.

A Primanimán a szakma, a diákok és a közönség találkozása kiemelt cél: a vetítések alkalmával az alkotókkal „kérdezz-felelek” típusú, személyes hangvételű, interaktív közönségtalálkozókat tartunk. Napközben nemzetközi szakmai fórumokra és elsimert nemzetközi szakemberk által tartott mesterkurzusokra kerül sor.

A Primanima vetítései és szakmai programjai mellett intenzív alkotómunka zajlik a fesztivál alatt. A művészeti hallgatók számára meghirdetett alkotóműhelyben magyarországi, határontúli és külföldi diákok vesznek részt. A résztvevők közé a kezdetektől a Primanima két határontúli partnerintézményéről, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékéről, valamint a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmes tanszékéről hívunk diákokat. Missziónak tekintjük, hogy Erdélyből, – ahol nincs egyetemen animációs képzés –, diákoknak lehetőséget adjunk animációs ismeretek megszerzésére.

Az óvodás-, kisiskolás- és iskoláskorú gyerekek számára összeállított meserövidfilm-válogatásban olyan még itthon nem látott minőségi meseanimációkat mutatunk be, amelyek ma sikerrel szerepelnek a külföldi animációs- és gyermekfilm-fesztiválokon. A Primanima meseprogramja az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a környék óvodás, kisiskolás csoportjai és a kisgyermekes családok körében, ezért idén a budaörsi vetítés mellett több magyarországi és határontúli magyar ajkú településekre is eljuttatjuk a filmeket, ahol a Primanimával egy időben zajlanak majd a vetítések. A más városokba (többek között Sopron, Szekszárd, Szeged, Kecskemét, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) tervezett vetítések az elmúlt évek alatt szerzett partnerintézmények, mozik, egyesületek és filmklubok bevonásával jönnek létre.

Budaörs Város Önkormányzata támogatja az animációs kultúra és oktatás fellendítését a városban, ennek legújabb eredménye, hogy 2016 októberében megnyithattuk a Budaörsi Animációs Bázis és Kulturális Tér, azaz BABtér elnevezésű intézményt, amely gyerekszakköröknek, műhelyfoglalkozásoknak, vetítéseknek és mesterkurzusoknak ad otthont egész évben, valamint a fesztivál szervezőirodája is itt működik. A BABtér a Primanima ideje alatt a fesztivál egyik kiemelt helyszíne.

A Primanima alapítói Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás. A fesztivált a Primanima Kft. szervezi, együttműködve számos partnercéggel vagy intézménnyel és az animáció lelkes, egyéni híveivel.