Gyerekfilmes versenyprogram

Gyerekfilmes versenyprogram

A Primanimán versenyző mesefilmeket több mint 500 film közül válogatta ki az előzsűri, a gyerekprogram kurátora Búzás Anna. A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, német, svájci, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között többek között vetítjük A rossz idő című László Noémi vers adaptációját, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilm-sorozat második epizódját, A bújócskakirályt. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint a cseh Felkoppintó című rajzfilm, amely egy ébresztőként dolgozó öregember különös életét mutatja be vagy A kerek hasú farkas, mely egy állandóan éhes farkas megpróbáltatásairól szól.

  • Az idén hatodik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit idén másodszor a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban, valamint Erdélyben is megtekinthetik a nézők, a program regionális helyszínei Szekszárd, Sopron, Pécs, Székesfehérvár, Nagyvárad, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy.
  • Az egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztjuk. A díjat a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról neveztük el, aki idén lenne 90 éves.